Όλα ξεκίνησαν με ένα joystick και τη διάθεση να προσφέρεις κάτι καλό. Όταν μια παρέα φίλων στην ηλικία των 55, λάτρεις των strategy games από τις ΗΠΑ, δήλωναν συμμετοχή σε ένα τουρνουά του αγαπημένου τους turn-based τίτλου, δεν περίμεναν ότι το έπαθλο θα ήταν μια δωρεά αναδάσωσης που θα έφερε το όνομά της. Όποτε πατούσαν την επιλογή «End Turn», ο παρουσιαστής του αγώνα που προβαλλόταν σε stream μοιραζόταν ιστορίες δασών που ανέκαμψαν με τη βοήθεια της κοινότητας των gamers. Η παρέα συνειδητοποίησε ότι δεν έχτιζε απλώς αυτοκρατορίες στην οθόνη της, αλλά βοηθούσε την αναζωογόνηση οικοσυστημάτων με τις προσπάθειές της.
Σε έναν κόσμο όπου οι gamers δεν είναι πλέον μόνο έφηβοι με hoodies αλλά και επαγγελματίες, γονείς και συνταξιούχοι, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να απευθύνονται σε αυτόν τον αναπάντεχο στρατό ανθρώπων που θέλουν να κάνουν μια καλή πράξη. Και με αυξανόμενους ρυθμούς μιλούν απευθείας σε γυναίκες και ηλικιωμένους gamers, χρησιμοποιώντας τα παιχνίδια όχι μόνο ως ψυχαγωγία, αλλά και ως μέσο για πανίσχυρες αλλαγές.
Η εξέλιξη του δημογραφικού των gamers
Το τοπίο του gaming έχει μεταμορφωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι πλέον το αποκλειστικό βασίλειο των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Τα παιχνίδια έχουν γίνει μια κοινή δραστηριότητα για ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλλου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μελέτη του 2022 αποκάλυψε ότι μεταξύ των gamers ηλικίας 50 ετών και πάνω, το 53% των γυναικών παίζουν καθημερινά, ξεπερνώντας το 47% των ανδρών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Επιπλέον, οι γυναίκες άνω των 50 ετών περνούν κατά μέσο όρο 14,3 ώρες την εβδομάδα παίζοντας και προτιμούν περισσότερο τα single-player puzzle και τα card games (Statista, Απρίλιος 2023).
Αυτή η μεταστροφή δεν πέρασε απαρατήρητη. Αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία και την αφοσίωση του κοινού, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα διαμορφώνουν δράσεις που απευθύνονται σε αυτές τις δημογραφικές ομάδες. Δημιουργώντας συμπεριληπτικές καμπάνιες και χρησιμοποιώντας πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι gamers, καλλιεργούν μια αίσθηση συμμετοχής της κοινότητας σε θετικούς σκοπούς.
Gaming για καλό σκοπό: Πρωτοποριακές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες
Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα προσεγγίζουν το gaming με δημιουργικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν τον σκοπό τους. Το Gamers Outreach Foundation, για παράδειγμα, προσφέρει ψυχαγωγία σε νοσηλευόμενα παιδιά με τα video games. Το πρόγραμμά του, με τίτλο «GO Kart» (κινητά κιόσκια για gaming, εξοπλισμένα με κονσόλες και οθόνες) πρόσφερε πάνω από 6,5 εκατομμύρια εμπειρίες παιχνιδιού σε πάνω από 450 νοσοκομεία σε 13 χώρες.
Αντίστοιχα, το AbleGamers επικεντρώνεται στο να βελτιώσει την πρόσβαση στα video games, φροντίζοντας ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Δημιουργεί ενημερωτικό υλικό, βοηθά με εξειδικευμένα περιφερειακά και συνεργάζεται με developers, ώστε να κάνει το gaming πιο συμπεριληπτικό (Kwalee, Ιανουάριος 2024).
Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν παρέχουν μόνο ανακούφιση και απόλαυση στους δικαιούχους, αλλά προσφέρουν στους gamers και μια ευκαιρία να συμβάλλουν σε πρωτοβουλίες που αγγίζουν την καρδιά τους.
Περιβαλλοντικές ανησυχίες και gaming
Το περιβαλλοντικό αντίκτυπο του gaming είναι μια αυξανόμενη ανησυχία. Οι κονσόλες στις ΗΠΑ καταναλώνουν περίπου 34 τεραβάτ-ώρες ηλεκτρισμού τον χρόνο και προσθέτουν περίπου 24 εκατομμύρια κυβικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου (World Economic Forum, Νοέμβριος 2022). Στον αντίποδα, οργανισμοί όπως το Planet Play συνεργάζονται με τα game studios για να ενσωματώσουν δράσεις που είναι θετικές για το κλίμα στα παιχνίδια. Ενσωματώνοντας περιβαλλοντικά μηνύματα και αποστολές στα παιχνίδια τους, διαπαιδαγωγούν τους gamers για πιεστικά οικολογικά ζητήματα και ενθαρρύνουν την πράσινη συμπεριφορά.
Επιπλέον, η Playing for the Planet Alliance, που στηρίζεται από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, βοηθά τους developers να ενσωματώσουν ζητήματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας στα παιχνίδια τους, με στόχο να μειωθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος και να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση (UN Environment Program).
Καταπολέμηση της τοξικότητας και ενίσχυση της συμπερίληψης
Παρά τα θετικά βήματα, η gaming κοινότητα παλεύει ακόμα με ζητήματα τοξικότητας, ειδικά απέναντι στις γυναίκες. Μια μελέτη του Bryter αποκάλυψε ότι το 72% των γυναικών gamers έχει βιώσει τοξική συμπεριφορά, οδηγώντας πολλές να κρύβουν το φύλλο τους ή να αποφεύγουν εντελώς συγκεκριμένα παιχνίδια (Bryter, 2024).
Για να το καταπολεμήσει, η Electronic Arts συνεργάστηκε με την πρωτοβουλία HeForShe των Ηνωμένων Εθνών, επενδύοντας 3 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε τρία χρόνια για να καταπολεμήσει την προσβολή φύλλου στο gaming. Η καμπάνια «Play to Give» έχει ως στόχο τον περιορισμό των στερεότυπων και της παρενόχλησης, καλλιεργώντας ένα περισσότερο συμπεριληπτικό περιβάλλον στα παιχνίδια (Wired, Ιούνιος 2018).
Τα επόμενα βήματα: μήνυμα προς μια πιο ποικιλόμορφη κοινότητα gamers
Καθώς η κοινότητα των gamers συνεχίζει να διευρύνεται, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα έχουν μια ξεχωριστή ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό. Αναγνωρίζοντας τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες των γυναικών και των ηλικιωμένων gamers και αναδεικνύοντας ζητήματα όπως το αντίκτυπο στο περιβάλλον και η online τοξικότητα, μπορούν να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές και συμπεριληπτικές καμπάνιες.
Για τους παίκτες όπως είσαι εσύ κι εγώ, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες να συνδυαστεί το πάθος μας για τα παιχνίδια με ενέργειες που έχουν κάποιο νόημα για την κοινωνία. Είτε με τη συμμετοχή μας σε φιλανθρωπικά streams, είτε με την υποστήριξη πρωτοβουλιών μέσω του gaming, είτε με το να μιλάμε για ζητήματα οικολογικής συνείδησης, η δύναμη της κοινότητας των gamers να οδηγεί προς θετικές αλλαγές είναι περισσότερο προφανής από ποτέ.